Brödfri, naturligare än du tror

Bild1

Är du en av dem som lider av spannmål utan att veta om det?

För vissa är beslutet att välja bort spannmål och gluten enkelt. En växande andel av befolkningen lider idag av celiaki (glutenintolerans) som innebär att deras tarmar blir inflammerade av gluten som är ett samlingsnamn för hundratals olika proteiner som finns i vete, råg och korn. Men varför är det så? Och innebär det att alla andra som inte har denna diagnos kan äta vitt mjöl utan problem? Njaa, riktigt så enkelt är det inte…🤔

Som så många gånger förr finner vi svaret i vad vi evolutionärt är anpassade till att äta och livsmedelsindustrins jakt på pengar💰 Utifrån ett evolutionärt perspektiv har spannmål inte funnits särskilt länge (bara 10 000 år) och har dessutom modifierats av industrin för att maximera skördarna🌾 Våra kroppar är helt enkelt inte anpassade till att äta denna moderna och framavlade gröda. En intressant parallell finner vi i foderbranschen. Här är det allmänt känt att våra husdjur är känsliga mot sädesslag och det finns därför mängder av hund- och kattmat märkt ”spannmålsfri” men av någon anledning har detta inte nått människan.

Spannmål och gluten behöver alltså inte enbart vara ett problem för personer med celiaki. Gluten har gång på gång visat sig öka genomsläppligheten i tarmen så att främmande ämnen letar sig ut i blodomloppet med immuna reaktioner som resultat. Kanske beror just din trötthet, kliande hud, psoriasis, uppblåsta mage, IBS, eller dåliga immunförsvar på just detta.

Näringsbrist är ett annat problem som kan uppstå då sk. antinutrienter som finns i spannmål hämmar näringsupptaget av viktiga mineraler och vitaminer.

Kanske är du symptomfri idag men ju äldre vi blir desto mer utsatta blir vi och desto viktigare är det att gå tillbaka till en kost som liknar den våra förfäder åt.

Lyssna på din kropp och testa att gå brödfri du också. Kanske kan du undvika de där besvären du gått med så länge och accepterat som en del av ditt liv💚

#hälsa2.0 #evolution #autoimmunasjukdomar #brödfri #grainfree #forrealfoods #riktigmat

köp oss här!

Allt fler butiker och restauranger upptäcker våra pizzor och i dagsläget finns vi hos över

400 återförsäljare och det tillkommer nya varje dag. Du hittar oss bland annat hos: